Idag när hungern började anropa på jobbet hittade jag en av en slump en kokbok med Ayurveda-recept. Självfallet har jag gjort om receptet (mer eller mindre medvetet). Delvis på grund av en felläsning då jag glatt hällde i sesamsfrön istället för senaspsfrön i grytan (frön som frön, jag tog de frön som fanns tillhands) och så struntade i att följa alla måttenheter. Det blev starkt och väldigt gott ändå, smakerna liksom dansade hiphop i munnen. Kryddor är bäst <3!
Innan vi börjar, vill jag bara meddela att rätten har INGENTING med curry att göra. Du behöver samla alla kryddor i världen förutom curry.
Du behöver (för 2 personer)
1 gul lök
(1 msk hackad färsk ingefära)
3 vitlöksklyftor
2 aubergine
1/2 tsk cayennepeppar
2 krm malen kryddnejlika
2 krm malen muskonöt
2 krm malen kardemumma
1 krm kanel
1 krm svartpeppar
lite rapsolja
(1 msk senapsfrön/sesamsfrön - eller du kan strunta i allesammans egentligen)
2 lagerblad
lite salt
lite vatten
Gör så här
Skala och skär löken va i halvmånarformade skivor liksom. Skala och finhacka ingefära och vitlök. Skär auberginen i avlånga tärningar ba så där. Lägg åt sidan.
Blanda de torra kryddorna förutom (frön) och lagerblad.
Värm oljan i en kastrull (vill man hålla på med senaspsfrön - så får man lägga i de, låta de poppa och sänka värmen avvakta i 30 sek.) Tillsätt sedan lök, ingefära, vitlök och lagerblad. Höj värmen och rör i 3 min. Sänk värmen igen och tillsätt kryddbladningen Rör i 30 sek.
Lägg i auberginebitarna och salt. Koka upp vatten och häll i i grytan och låt puttra under lock i 15 min. Rör ordentligt den sista minuten. Servera med quiona.
Innan vi börjar, vill jag bara meddela att rätten har INGENTING med curry att göra. Du behöver samla alla kryddor i världen förutom curry.
Du behöver (för 2 personer)
1 gul lök
(1 msk hackad färsk ingefära)
3 vitlöksklyftor
2 aubergine
1/2 tsk cayennepeppar
2 krm malen kryddnejlika
2 krm malen muskonöt
2 krm malen kardemumma
1 krm kanel
1 krm svartpeppar
lite rapsolja
(1 msk senapsfrön/sesamsfrön - eller du kan strunta i allesammans egentligen)
2 lagerblad
lite salt
lite vatten
Gör så här
Skala och skär löken va i halvmånarformade skivor liksom. Skala och finhacka ingefära och vitlök. Skär auberginen i avlånga tärningar ba så där. Lägg åt sidan.
Blanda de torra kryddorna förutom (frön) och lagerblad.
Värm oljan i en kastrull (vill man hålla på med senaspsfrön - så får man lägga i de, låta de poppa och sänka värmen avvakta i 30 sek.) Tillsätt sedan lök, ingefära, vitlök och lagerblad. Höj värmen och rör i 3 min. Sänk värmen igen och tillsätt kryddbladningen Rör i 30 sek.
Lägg i auberginebitarna och salt. Koka upp vatten och häll i i grytan och låt puttra under lock i 15 min. Rör ordentligt den sista minuten. Servera med quiona.
Jag använder bara salt, svartpeppar, lök, vitlök och lagerblad,
SvaraRaderaoch det går väldigt bra.
Ja, det är fascinerande! Fin bild!
SvaraRaderaHmm..tål att fundera på. I alla fall ser din rätt väldigt god ut.:)
SvaraRaderaTackar, Maria! :)
SvaraRaderaRoligt att tiden i B. blev bra :) A.
SvaraRadera