måndag 18 mars 2013

Sjtij (Щи) på färsk vitkål och lite till...

Kul att du hittade hit! Idag skall vi nämligen ha en supersnabb genomgång av rysk soppkultur. För många ryssar är middagen inte komplett utan soppa. Jag älskar det faktum att det finns så många olika soppbenämningar. För att nämna några; lapsja är nudelsoppa. Borsjtj är rödbetssoppa. Sjtji är kålsoppa. Ucha är fiskoppa. Rassolnik och soljanka är tunga soppor gjorda på kött, kyckling eller fisk med syrlig smak. Känn på den liksom. Den här soppan blev såå god, nästan i klass med min mormors. 


Du behöver
1,5 liter köttbuljong (lantbuljong går lika bra)
700 g vitkål
2 morötter
1 palsternacka
2 gula lökar
2 msk tomatpuré
40 g smör eller margarin
1 msk vetemjöl
2 tsk salt
peppar
créme fraiche

Gör så här
1. Strimla vitkålen. Koka upp buljongen. (Medan vattnet kokar så kan du snabbt fräsa vitkålen i olivolja i några minuter - för ännu mer smak). Lägg sedan i vitkålen och låt koka i 10 min.
2. Strimla rotfrukter och lök. Låt de fräsa tillsammans. Lägg ned dem i buljongen. Koka i ytterligare 15-20 min på medelvärme. 
3. Smält smör i en stekpanna och tillsätt 1 msk vetemjöl - rör om lite. 
4. Tillsätt mjölblandningen och tomatpurén i soppan. Krydda med salt och peppar.
(Man kan också tillsätta potatis om man vill, men då får man minska på vitkålen).
Servera med lite gräddfil och lite konst!


Ser ni hur vackert de flyter in i varandra? 

Lätt att Grünewald älskade sjtji.

4 kommentarer:

  1. Hej- hej! ju-då...
    "Щи да каша- пища наша". (старинная русская поговорка):)

    SvaraRadera
  2. Vilket toppen recept du fått till!

    SvaraRadera
  3. Tack snälla! Soppan låter mycket god! :)

    SvaraRadera
  4. Den här blir det nog till att prova snart!

    SvaraRadera