lördag 17 november 2012

Polynesisk Tofu & Söta paprikor med bönor

Förra helgen sågs jag och Maria för att laga mat för första gången på länge. Jag hade lite dålig fantasi och tog därför två recept som jag redan lagat flera gånger, men som jag vet är gott. Två säkra kort som passar bra ihop.
Håll till godo!

Polynesisk Tofu
Ett paket tofu (ca 400g)
en mellanstor lök
2 vitlöksklyftor, finhackat
En matsked olja
Lite kokosmjök (ca 2 msk)
Rivet skal från en lime + saften
2 tsk honung
1 tsk svartpeppar, grovmalet
1/2 tsk malen nejlika
1/2 tsk malen muskot
1 tsk malen ingefära
1/2 tsk cayennepeppar
lite salt

1. Blanda alla ingredienser utom tofun, gärna i en mixer, annars hacka smått.
2. Skär tofun i bitar, gärna långa skivor och rör ner i marinaden. Se till att tofun täcks ordentligt.
3. Låt stå minst en timme.
4. Grilla eller stek tofun.

Söta paprikor med bönor
100g smör
2 mellanstora lökar, hackade
3 vitlöksklyftor, finhackade
2 stora röda paprikor, skivade
1 tsk kanel
1/2 tsk svartpeppar, grovmalen
1/2 tsk cayennepeppar
5 mellanstora tomater, hackade
400 - 600g bönor (vi hade kidney-, men det går säkert med andra)
1 dl vitt vin
1 msk färsk salvia, hackad. (vi körde den torkade varianten, 1 tsk)
1 handfull persilja, hackad
salt

1. Smält smöret i en panna, gärna gutjärn
2. Stek lök, vitlök, paprikor tills de blivit mjuka
3. Rör ner kryddorna och stek en minut till.
4. Lägg i tomaterna, bönorna, vinet och de färska örterna, koka upp.
5. Lägg på ett lock och sänk värmen, låt sjuda tills vätskan reducerats.
6. Salta efter smak.

Dessa två rätter serveras med fördel tillsammans, med en varm baguette och med någon fräsch sallad.
Smaklig måltid!

1 kommentar: