fredag 23 november 2012

Julbak

Hej där i snöblandat regn!

I fredags var jag och H hemma hos F och ockuperade hans fina kök.Apelsiner med nejlikor,lussebullar och tillverkning av ett enormt pepparkakstorn skapade ljuvliga mellanstadievibbar och nostalgi.Glögg utblandat med lite vodka och sedan rödvin blev kvällens dryck som dagen därpå påminde mig om att man är inte lika ung längre.


Lussekatter

Du behöver 

50 g jäst
1 paket saffran
150 g smör
5 dl mjölk
½ tsk salt
1½ dl socker
1 ägg
1-1½ liter vetemjöl

ägg till pensling
russin till dekoration och i degen

Gör så här 

Rör ut jästen i 1 dl kall mjölk. Smält smöret och blanda ner resten av mjölken. Värm till 37 grader. Häll på jästspadet och rör. Blanda ner salt, saffran, socker och uppvispat ägg. Arbeta ner vetemjölet. Använd så mycket att degen släpper från bunken men inte mer. Jäs under duk till dubbel storlek (minst 30 minuter) Baka ut på mjölat bakbord och rulla till stavar. Snurra ihop ändarna från var sitt håll i två spiraler till lussekatter. Tryck ner ett russin i mitten av varje spiral, lägg lussekatterna på plåt med bakplåtspapper och jäs i ytterligare 30 minuter under duk. Pensla med uppvispat ägg och grädda lussekatterna i 5-10 minuter i 225 grader.


Viktiga tips för att lyckas med lussekatter


Vetemjöl
Sakta testa dig fram hur mycket vetemjöl som skall användas.Min erfarenhet att om man följer receptet slaviskt så blir det fel.Degen är perfekt när det känns som en "klibbig svettig kropp" enligt H som är faktiskt en mästare på att baka.

Jäst

Jästen skall blandas med kall mjölk och smöret skall också vara kallt.Blir det kokhett så dör jästen lite.
mjukaste,lenaste lussebullarna


karlarna bakar jag instagrammar

6 kommentarer:

  1. Swedish man are the bast in the World! :))

    SvaraRadera
  2. Tack, tack, Maria, va fint!

    SvaraRadera
  3. music:
    Creedence Clearwater Revival - I Put A Spell On You
    :)

    SvaraRadera
  4. I love them and can eat all the time. I added dried sour cherries instead of raisins.

    SvaraRadera