fredag 17 augusti 2012

Jamies vilda västernris + Joakims spontanchili

Ett sätt att ändå göra något av kvällen, fast man inte orkar ta tåget från förorten och fast "alla" ens vänner verkar vara upptagna på annat håll, är att kolla ut några nya recept att pröva. Här är Jamie Olivers recept på ett festligare ris och mitt eget recept på en chili.
Chilin blir alltid lite olika beroende på vad man har hemma för tillfället. Den här gången hade jag t.ex ingen koriander hemma. Båda recepten är för 4 - 5 personer. Har man tungan rätt i mun går det utmärkt att laga dessa två rätter samtidigt, så kan chilin stå och puttra medans riset är i ugnen i slutet. Vodkan i chilin ger en lite extra pikant touch. I framtiden kommer jag lägga upp ett annat Jamie Oliver recept som jag veganiserat där vodkan spelar en ännu större roll.



Riset:
olja
1 lök, tunt skivad
4 vitlöksklyftor, pressade
1 & 1/4 dl råris
salt och peppar
färsk dill, stor knippa med blasten hackat separat från bladen
5 dl buljong (jag är vegan så jag körde grönsaksvarianten, i receptet står det höns)
500 g butternut pumpa (jag körde morot) i 2 cm-bitar
1/2 tesked kanel
1 chili (jag använde den starka ca 3 cm långa sorten som man brukar köpa på asiatiska butiker)
1 & 1/4 dl basmatiris
1 dl torkade tranbär
1/2 citron, skal och saft

1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Stek lök, vitlök, råris tillsammans med salt och peppar i en kastrull tills löken mjuknat, ca 10 min  3. Hacka dillens blast och tillsätt den
4. Häll på buljongen, koka lätt i 10 min under lock
6. Dela och kärna ur pumpan/morötterna
7. I en bunke: rejält med olivolja, kanelen, den hackade chilin, resten av dillen. Ha i pumpan och vänd runt. Krydda med salt och peppar.
8. Ta av locket och ha i basmatiriset, tranbären, skal och saft från citronen, Lägg i pumpan/morötterna och allt som var i bunken. Tryck ner det en bit i riset.
9. Lägg på lock eller alluminium folie och ställ in i ugnen.
10. Efter 45 minuter är det klart!

Chilin:
Här skrev jag upp sakerna i takt med att jag la i dom. Följ bara receptet och lägg i allt eftersom.

1 lök, finhackad - fräs i 10 min tillsammans med
3 klyftor vitlök, pressade
2 dl torkad sojafärs + 2 dl vatten (eller köttfärs eller quorn, eller vad du nu vill, då utan vatten)
2 matskedar soja
1 lime, saften ifrån
1/2 tesked liquid smoke
3 mindre paprikor, delade och skivade i halvringar
400 g bönor (kidney blev det för mig)
400 ml krossade tomater
1 tesked socker
1/2 buljongtärning (grönsaksbuljong för veg-folket)
1/2 tesked oregano
1/3 tesked kanel
1 & 1/4 tesked spiskummin
1 tesked paprikapulver
1/2 dl vodka

Låt puttra på låg värme tills riset är färdigt och vätskan har reducerats lite.
Servera med riset och gärna någon fräsch grön sallad och kanske bröd.

Tack för idag!
/Joakim




1 kommentar:

  1. Jag blev så inspirerad sist vi lagade mat, så jag testade att hälla i vodka när jag lagade falukorv - det blir såå bra!

    SvaraRadera