onsdag 18 april 2012

Att fylla en paprika med ris

Variationerna på denna rätt är många, men här får ni ett enkelt recept för en budgetmatkasse.

Du behöver
2 dl råris
3 röda paprikor
1 lök
vitlöksklyftor

fetaost
2 morötter (rivna)

Gör så här
1.Börja med riset.Koka riset och tillsätt olivolja och salt (för mer smak låt en halv grönsaksbuljong dyka ner i kastrullen).Ett hett tips är att sila av riset och skölja det hastigt under rinnande,kallt vatten för att få att få bort kvarstående stärkelse och undvika klibbigt ris.Koka sedan på låg värme och låt bli att röra om och peta i riset!Det blir godare då.(under tiden kan du sätta ungen på 200 grader).

2.Hacka och bryn löken, vitlöken och mörötterna i en stekpanna.Lägg sedan i färdigkokta riset och stek allt i några minuter.Krydda med S + P (salt och peppar alltså).

3.Skär ett lock på paprikorna och peta bort fröna.Smula fetaost i botten och fyll paprikorna med risblandningen.Lite fetaost ovanpå.Lite fetaost i risblandningen också.Lägg på paprikalock.

4.Häll ett tunt lager olivolja i botten på en ungfastform.Ställ paprikorna i formen.Ringla over lite olivolja.Ungsbaka paprikorna tills de har fått en fin röd färg (tänk faluröd).Cirka 20-30 min.

Obs!
Man kan lätt bli besviken och arg då man känner att paprikautrymmet är knappt å man ba har så sjuuukt mycket ris över!Så himla joooobigt alltså.Här måste jag göra en liknelse mellan en paprika och ens favorithandväska.Nej,det är inte alls långsökt.Låt mig förklara.Föreställ er en handväska som på utsidan ser den liten och nätt ut,men av någon outgrundlig anledning kan den ändå rymma en hänsynslös mängd med prylar.Känner ni igen detta?Likaså är det med paprika och ris.Riset är allt skräp och nödvändiga onödigheter du har i väskan.Och tro det eller ej - allting får plats.

In i ugnen,paprikor goes "Das Boot".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar