måndag 13 augusti 2012

Supersöndag och hyllning till bokstaven "S"

Söndag.Sitter i J:s kök på söder.Svartklädd och småfnittring.J är smultronsöt.Spotify spelar Salieri och Savage Garden.Spenat samt soltorkade tomater samlas till en sensommar rätt.Som söt dessert smakar vi saffranskaka samt saffransglass.Saft serveras som dryck.Sedan ser vi den suveräna filmen "Stalker".So far so good, säger J. Så surrealistiskt och själsligt! utbrister jag.Vår söndag.Nästa gång kanske vi utforskar bokstaven "L"!

Sensuell saffransglass
4 äggulor
4 dl grädde
1 dl florsocker
1 pkt saffran

Gör så här:Vispa äggulor,florsocker och saffran poröst.Vispa grädden och vänd försiktigt ned den i smeten.Frys glassen i minst fyra timmar,ställ den gärna i kylen i halvtimme före servering.


Spexris med spenat
soltorkade tomater
basmatiris
olivolja
en halv lök
chilli
bladspenat(solrosfrön)

Gör så här: Stek ris och lök i olivolja.Sedan häll på vatten (koka som vanligt).När riset har kokat klart, häll i blandspenat, chilli och soltorkade tomater.

Saffranskaka
200 g smör
1 pkt saffran
1 st sockerbit
2 st  ekologiska ägg
3 dl socker
2,5 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa florsocker ev vid servering


Gör så här
1.Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smörj och bröa en slät, rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
3. Smält matfettet, låt svalna.
4. Stöt saffranet i en mortel, gärna med en sockerbit.
5. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt saffran, matfett och mjölk. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten.
6. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 45 min.
7. Sikta ev över florsocker när kakan ska serveras.

2 kommentarer: