måndag 5 mars 2012

Röd linzsoppa och lite till...

Soppmåndag!

Koktid: 20-30 min

Du behöver:
En gul lök
en riven morot (som man vill bli av med, inte nödvändigt)
2-3 dl röda linser
En burk krossade tomater
2 klyftor av vitlök
En potatis
Kryddor
Buljongtärning
Purjölök

Tillagning:
Hacka en lök och riven morot i olja och stek i en kastrull, pudra lättsamt över lite paprikapulver. Ös på med en burk krossade tomater. Och om du stannar där – tada! Du har faktiskt gjort en fattigmansgryta som man kan äta med bröd. Superbilligt och rätt gott. 

Men, vi ska ju laga soppa! Så vi fortsätter.

Låt koka lite.Häll på med vatten.Tillsätt en buljongtärning.Lägg i 2-3 dl röda linser, ett par lagerblad, salt, peppar och sånt.Känn efter när det är dags att lägga i en skalad potatis i tärningar. Koka allt under lock i ca 20 min. Kör en pressad vitlök och vinäger (alternativt lite pressad citronsaft). Lite purjö på detta.
Bästa tänkbara scenario hade varit om man hade en rejäl näve med finhackad persilja, som adderades precis innan soppan skall göra entré på matbordet. Men det är så förbannat dyrt, så jag nöjer mig så. 

Klart!

Några kloka ord innan vi avslutar.Gör inte som jag.Dagens läxa: sluta vara så himla fin i kanten, ta en ful men STOR kastrull istället.Det kan underlätta om man får för sig att vilja koka och röra om i soppan.
"Soup - living on the edge" 




Inlägget avslutas med en matposebild.Kära matbloggföljare, tro mig när jag säger att det finns en myriad av matposer/uppläggningar/myspysdykningar (med skamligt dålig upplösning, och för att inte tala om hur begreppet "kompostion" har misshandlats) där ute i bloggosfären. Det gör mig både förbannad och glad.Jag har börjat göra en fotosamling av dessa fantastiska foton, som ni kommer att få se framöver.
Och jag vill såklart inte vara sämre.Jag har gjort en lagerbladsposé.Dessvärre kan jag inte spela i samma liga som alla andra bloggare.Jag når inte upp till deras nivå än (men jag jobbar på det).



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar