lördag 3 maj 2014

Ugnsbakad havre med vitt vin, tomat och timjan

Hej vänner,

Okej, jag har bokstavligen börjat med att avlägsna dammkorn från spisen idag.Spisen har stått lika orörd som en gammal antikvitet som man inte vill "besvära" med eventuell slitage. Dess funktion har mer varit till beskådning på håll.Kan inte påstå att jag har varit sugen på att laga mat på sistone eller blogga.Jo, här passar en bekants finurliga uttalande om att "min blogg går i vågor likt livet själv".Tänker mig att det kan finnas en charm med attt inläggen dyker upp här när andan faller på.När man MINST anar det.Visst känner ni SPÄNNINGEN?Dramaturgin?Allt kan hända.Och när inget händer så kanske det också har sin orsak.

Receptet är taget från finfina Vegomagasinet som jag har börjat prenumerera på. 
Dinkel har ersatts med mathavre och det funkar lika bra!

Du behöver
3 dl dinkel /mathavre/matvete
250 g körsbärstomater
2 röda lökar
5 vitlöksklyftor
1/2 kruka timjan
3 st lagerblad
5-6 dl grönsaksbuljong
2 dl vitt vin
1 dl olivolja
salt och peppar


Gör så här
Sköj dinkeln/mathavre enligt anvisningarna på paketet. 

Dela körsbärstomaterna på hälften.Skala löken och skär den i klyftor. Skala vitlöken och dela den. Repa bladet från timjankvistarna.

Lägg dinkel/mathave i ungfast form tillsammans med tomat, lök,vitlök och lagerblad.Koka upp buljongen i en kastrull och häll sedan i formen tillsammans med vin och olivolja.Rör om lite kärleksfullt.

Täck formen med bakplåtspapper och baka sedan i ugnen på 175 grader i ca 1 timme eller tills dinkeln/mathavren är mjuk.Ta av bakplåtspappret mot slutet av tillagningen för att koka bort överflödig väska.Ta ut formen ur ugnen och kör loss med salt och peppar!

Puss

1 kommentar: